Eenheid

Inschrijven voor regiocursus 22 april 2017

Geplaatst op » 6 maart 2017

 WELK VUUR GEVEN WIJ DOOR?!

door Christiane Berkvens-Stevelinck

  

Wat is meer de moeite waard om aan de volgende generaties over te dragen dan verwondering. nieuwsgierigheid, vertrouwen in de vooruitgang, verantwoordelijkheid, tolerantie, geduld, vrijheid, idealisme, schoonheid en liefde?

In het cultureel testament ‘Erfenis Europa’ van een babyboomer worden legaten toegelicht die volgens de auteur, bijzonder hoogleraar Christiane Berkvens, in de bagage van toekomstige Europese burgers paraat moeten zijn. Deze legaten bestaan uit literaire en kunstzinnige meesterwerken, toneelstukken, opera’s en films die elke Europeaan zou moeten kennen om zich waarlijk Europeaan te kunnen voelen.

Is het nadelig de mythe van le bon sauvage (Jean-Jacques Rousseau) niet te kennen of niet te weten waarom een ruimteschip Ulysses heet? Mist men iets essentieels als men niet weet hoe Socrates aan zijn einde kwam, wat de Goelag-archipel inhield en waar Baltische componisten hun inspiratie vandaan halen? Op al deze vragen antwoordt de docent volmondig: ja! Wie de eigen cultuur onvoldoende kent, herkent er zichzelf niet in, gaat aan de eigen identiteit twijfelen en geniet niet voor de helft van wat het leven biedt. Dit cultureel testament is verdeeld in een aantal legaten, begrippen waaronder de te overdragen meesterwerken zijn gerangschikt. Ook komt aan de orde wat met alle zekerheid buiten de Europese erfenis moet worden gehouden: de arrogantie van het Westen, het paternalisme en het snobisme van kunstenaars en kunstliefhebbers.

De cursus wordt gegeven aan de hand van beeld en geluid.

  Literatuur: Christiane Berkvens-Stevelinck Erfenis Europa Toekomst van een stervende zwaan. Skandalon 2012

Mw. prof. dr. Christiane Berkvens-Stevelinck studeerde geschiedenis aan de Université Libre de Bruxelles, Paleograe en Diplomatiek aan de Scuola Vaticana di paleogra e e diplomatica te Rome en Theologie aan het Remonstrants Seminarium te Leiden. Sinds 2001 is ze bijzonder hoogleraar Europese cultuur verbonden aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit Nijmegen (Keizer Karel leerstoel).

 

Datum: zaterdag 22 april 2017

Tijd: 10.00-15.00 uur

Plaats: De Vlam, Beukenlaan 2 in Rhenen

Kosten: € 30 / € 40 inclusief lunch

De cursusdag wordt in 2 blokken van 2 uur opgesplitst, daartussenin de lunch die bij de prijs inbegrepen is.

 

Opgave graag bij onderstaande adressen:

* Lunteren, mevrouw Lenny Koster: lennykoster@upcmail.nl

* Bennekom bij voorkeur via reguliere inschrijving of via

de heer Loek  Treep: treep@upcmail.nl

* Rhenen, de heer Han van der Voet: vandervoet-rhenen@planet.nl

* Ede, mevrouw Gerdine Gaikhorst: g.a.gaikhorst@outlook.com